Is al het vilt exact op maat?
Nee, alle genoemde afmetingen zijn "ongeveer afmetingen" Het vilt wordt met de hand geknipt/ gesneden. Hierdoor zijn de afmetingen nooit exact en de randen nooit helemaal recht en haaks.
Zijn alle kleuren exact zoals op de afbeeldingen?
Nee, helaas kunnen kleuren anders overkomen. Zowel de camera, het licht als de instellingen van beeldschermen hebben invloed op de kleuren. We doen ons best de kleuren zo goed mogelijk weer te geven maar kleurverschillen kunnen er altijd zijn.
Kan ik ook een andere afmeting bestellen?
Nee, alleen de standaard genoemde afmetingen zijn leverbaar.
Kan ik meer vilt bestellen als er in voorraad is?
In de meeste gevallen is dat mogelijk. Heb je meer vilt nodig als er op dit moment in voorraad is dan horen we dat graag. Neem contact op via info @ bijviltenzo.nl dan kijken we naar de mogelijkheden en de eventuele levertijd.
--------------------------------------------------------
Wat is vilt?
Vilt is een niet geweven textielsoort dat ontstaat door het samenpersen van verschillende vezels.
Acrylvilt, polyestervilt, synthetisch vilt worden allemaal vilt genoemd.
Wat zijn de eigenschapen van vilt?
Vilt is relatief goedkoop in aanschaf
Vilt is makkelijk te knippen en snijden
Vilt rafelt niet
Vilt is 100% synthetisch
Vilt is wasbaar, lage temperatuur, wordt wel slapper
Waar wordt vilt voor gebruikt?
Vilt wordt gebruikt voor het maken van viltfiguren, seizoentafelfiguren, viltmanden, feestmutsen, viltslingers, viltletters. Goed te gebruiken als decoratie, bijvoorbeeld bij bloemschikken.
Door de relatief goedkopere aanschafprijs ook leuk om te gebruiken tijdens het knutselen met kinderen.
In welke dikte is vilt leverbaar?
Leverbaar in dun vilt 1-1.5 mm dikte of dik vilt 3 mm dikte.
Voor projecten waar stevigheid gewenst is kies 3mm dik vilt. Denk aan manden, tassen, prikborden.
Kan vilt gewassen en gestreken worden?
Vilt kan gewassen worden, max. 30 graden maar zal daarbij wel iets slapper worden. Probeer eerst met een klein stukje. Iets maken en het moet gewassen kunnen worden? Eerst het vilt wassen dan zijn de overtollige verfstoffen er veelal uit.
Vilt met kreukels kan gestreken worden. Leg hiervoor een katoenen licht vochtige doek over het vilt. Te warme temperatuur zorgt ervoor dat het vilt smelt. Zonder doek ertussen plakt het vilt aan het strijkijzer.
Hoe wordt vilt aan elkaar genaaid?
Met een rijgsteek of een festonsteek. De festonsteek geeft een mooie sierlijk randje.
Ook met een naaimachine laat het vilt zich makkelijk vastzetten.
Venus splijtgaren geeft een mooi fijn randje. Katoengaren een stoer en stevig stiksel.
Kan vilt gelijmd worden?
Vilt kan gelijmd worden met een textiellijm op textiel en leer. Met hobbylijm op papier. Voor grotere oppervlaktes is boekbinderslijm, houtlijm of vloekbedekkingslijm een optie.
Belangrijk bij het lijmen: Niet te veel lijm gebruiken, er kunnen donkere harde plekken in het vilt ontstaan.
--------------------------------------------------------
Wat is plakvilt?
Vilt is een niet-geweven textielsoort waarbij de vezels in elkaar gehaakt zijn.
Bij plakvilt of zelfklevend vilt is achter het vilt een dubbelzijdig kleeffolie aangebracht. De kleeffolie is afgedekt met een schutvel.
Plakvilt is direct klaar voor gebruik. Zowel het vilt als de kleef laag zijn soepel en daardoor is het plakvilt makkelijk te knippen in iedere gewenste vorm en laat het zich makkelijk plakken.
Eenvoudig het schutvel wegtrekken en opplakken.
Plakt op ieder glad oppervlak zoals bijvoorbeeld hout, glas, karton, metaal en kunststof. De te bepakken ondergrond moet stof en vetvrij zijn.
Is het hout erg poreus of laat het makkelijk stof los behandel het dan eerst met een laag grondverf of vernis op acrylbasis.
Hoe wordt plakvilt geleverd en hoe dik is het ?
Plakvilt wordt geleverd in lapjes en per meter.
Leverbare breedtes 45 en 90 cm.
Prijs per strekkende meter, meerdere meters worden aan elkaar geleverd tot een maximum van 5 meter.
Het plakvilt is ca. 1 mm dik.
Waar gebruik je plakvilt voor?
Plakvilt is te gebruiken voor het beplakken van bureaubladen, secretaires, lades, bestekbakken enz.
Doordat plakvilt zich makkelijk in vormen en figuren laat knippen ook voor snelle creatieve doeleinden geschikt. Gebruikt plakvilt eens op kaarten of houten doosjes.
Plakvilt is leuk materiaal om eenvoudig met kinderen leuke creaties te maken. Geen lijm nodig dus geen geklieder.
Geplakt onder kleine voorwerpen zoals bijvoorbeeld vazen, bloempotten en decoraties kan het bescherming bieden tegen krassen.
Door de dikte is dit vilt niet geschikt als krasbescherming bij zware meubels.
Hoe kan je het plakvilt het beste verwerken?
Bij kleine onderdelen kan je eenvoudig het schutvel weg halen en het plakvilt vastplakken op de ondergrond.
Bij grotere oppervlaktes werkt het als volgt het makkelijkst:
Leg het plakvilt zo neer dat je een randje over hebt.
De eerste centimeters van het schutvel losmaken over de hele breedte en dit naar achter vouwen. Nu de eerste centimeters vilt voorzichtig vastplakken. Het vilt oprollen tot aan het opgeplakte stuk en nu steeds een stukje schutvel lostrekken en een stukje vilt vastplakken.
Als al het vilt geplakt is goed aandrukken op alle plaatsen. Hoe beter het plakvilt wordt aangedrukt hoe vaster het zit.
De overhangende randen kunnen met een schaar of mes bijgeknipt of gesneden worden. Doe dit langzaam en trek niet aan het vilt om vervorming te voorkomen.
Kan ik op de achterzijde van het plaktvilt (schutvel) tekenen?
Nee helaas kan dat niet. Het schutvel is te glad om met een pen of potlood op te tekenen. Eventueel kan je met de punt van een balpen een markering trekken maar dit is niet heel duidelijk. Dit is geen optie voor kleine onderdelen alleen voor het zetten van een enkele markering is dit te doen. De markeringen zullen niet heel duidelijk zijn. Bij harder op de pen drukken ga je door het schutvel heen en beschadigd de klevende laag. Voorzichtig te werk gaan dus.
Kan ik het plakvilt loshalen om opnieuw op te plakken?
Nee. Als de zelfklevende laag eenmaal vastzit is deze niet gemakkelijk te verwijderen. Corrigeren is in de meeste gevallen niet mogelijk zonder de zelfklevende laag te beschadigen. Zeker bij grotere oppervlaktes steeds kleine stukjes schutvel lostrekken en voorzichtig stukje voor stukje vastplakken. Let op dat je niet aan het vilt trekt want dan gaat het scheef lopen. Heb je het vilt exact op maat gesneden en trek je scheef dat kom je aan het eind vilt te kort. Eventueel ruimer knippen en later bijknippen.
Kan ik een bureaublad vernieuwen met plakvilt?
Ja dat kan. Plakvilt wordt veel gebruikt om een bureaublad opnieuw te bekleden. De oude laag vilt moet eraf gehaald worden. De ondergrond moet daarna goed droog, stof- en vetvrij zijn. Daarna kan de nieuwe laag plakvilt geplakt worden. Is de ondergrond niet goed droog dan kan het vilt daarna iets krimpen. Is de ondergrond niet goed stofvrij dan kan het zijn dat de plaklaag los gaat laten omdat er lucht onder komt. Daarnaast zal het ook niet mooi strak en glad geplakt kunnen worden.
Kan ik plakvilt gebruiken als prikbord?
Nee dat kan niet. Plakvilt heeft een zelfklevende laag. Gebruik je prikpennen dan zal deze kleeflaaf beschadigen. Rondom de gaatjes komt lucht en de plaklaag kan hierdoor gaan loslaten.
Kan ik plakvilt gebruiken voor een wand in een boot of caravan/camper?
In theorie zou dat kunnen maar het kan ook zijn dat het vilt onder invloed van de weersomstandigheden iets zal krimpen. Met name vocht en warmte hebben hier invloed op. Het kan hierdoor zijn dat de naden tussen 2 banen plakvilt gaan wijken.
Wil je het echt zeker weten dan is uitproberen op een kleiner oppervlakte de enige optie.
Is het plakvilt haaks, kaarsrecht en exact op maat gesneden?
Nee. Het plakvilt wordt met de hand geknipt in zowel de lengte als de breedte. Hierdoor zijn dat de randen niet geheel strak en recht. Bijknippen gaat het gemakkelijkste met een goede schaar.
-------------------------------------------------------
Wat is wolvilt?
Wolvilt is nog steeds helemaal hip en trendy en wordt al eeuwenlang gebruikt. Het is gemaakt van zuiver scheerwol en daarmee 100 % natuurlijk en duurzaam.
Als de wolvezels nat gemaakt worden met warm water en zeep gaan de schubben openstaan. Door op de natte wol intensieve wrijving toe te passen haken de vezels in elkaar en ontstaat er uiteindelijk een lap vilt. Vilt is een niet geweven textiel.
Natuurlijk is handvilten een langdurig proces en de meeste lapjes wolvilt worden machinaal gemaakt. Een lap machinaal gemaakt wolvilt is veel gladder dan een handgevilte lap.
De bruine en grijs gemêleerde tinten wolvilt zijn ongeverfd en worden gevormd door verschillende natuurlijke schapenwolkleuren te mixen, dt is dan ook een bio vilt.
Waar wordt wolvilt voor gebruikt?
Door de mooie structuur van wolvilt is het een veelvuldig gebruikt materiaal. Het is een sterk zonder stug aan te voelen. Eenvoudig te knippen en te snijden en omdat vilt niet rafelt leent zich uitstekend voor heel veel projecten.
Zowel op hobbygebied als voor interieurinrichting zijn vele toepassingen te bedenken.
In de meeste DIY viltpakketjes en de patroonbladen van de diverse ateliers wordt wolvilt gebruikt.
Wolvilt is uitermate geschikt voor het maken van prikborden, tassen en manden (3mm dik), kussens en gordijnen (2mm dik), akoestische panelen en wandbekleding (3-5mm dik). Er zijn natuurlijk nog meer mode- en interieurproducten te bedenken met wolvilt.
Wolvilt wordt in Europa geproduceerd en voldoet aan de strenge eisen van de UNE-EN 71-2, UNE-EN 71-3 en Öko-Tex 100
Wat zijn de eigenschappen van 100 % wolvilt?
Wolvilt isoleert en ventileert waardoor het nooit te warm wordt.
Wolvilt is van nature waterafstotend en vuilafstotend. Vlek zo snel mogelijk deppend afnemen.
Wolvilt is gemakkelijk te knippen of te snijden en rafelt hierbij niet.
Wolvilt is een natuurlijk materiaal, duurzaam en volledig recyclebaar.
Wolvilt trekt stof aan. (Verwijder met kledingroller)
Wolvilt kan pillen onder invloed van wrijving. (Verwijder met kleding tondeuse)
Kan wolvilt gewassen en gestreken worden?
Wolvilt kan gewassen worden, max. 30 graden wolwasprogramma, maar zal daarbij altijd krimpen. Door de krimp zal het dikker gaan aanvoelen. Iets maken en het moet gewassen kunnen worden? Eerst het vilt wassen dan is de grootste krimp eruit.
Wolvilt met kreukels kan gestreken worden. Leg hiervoor een katoenen doek over het vilt. Strijken met stoom kan krimp veroorzaken (wrijving en warmte).
Hoe wordt wolvilt aan elkaar genaaid?
Met een rijgsteek of een festonsteek. De festonsteek geeft een mooie sierlijk randje.
Ook met een naaimachine laat het vilt zich makkelijk vastzetten.
Venus splijtgaren geeft een mooi fijn randje. Katoengaren een stoer en stevig stiksel.
Kan wolvilt gelijmd worden?
Wolvilt kan gelijmd worden met een textiellijm op textiel en leer. Met hobbylijm op papier. Voor grotere oppervlaktes is boekbinderslijm, houtlijm of vloekbedekkingslijm een optie.
Belangrijk bij het lijmen: Niet te veel lijm gebruiken er kunnen donkere harde plekken in het vilt ontstaan.
Waarom is wolvilt duurder dan het andere vilt?
Wolvilt is zoals gezegd een natuurlijk product. De schapen maken ieder jaar een nieuwe vacht aan en die worden met de hand geschoren wat een tijdrovend klusje is. De schapen moeten ook het hele jaar verzorgt worden en ze hebben de ruimte nodig.
Daarnaast stijgt de vraag naar wol en natuurlijke materialen steeds meer en daardoor wordt de wolprijs steeds hoger.
Zowel acrylvilt als polyestervilt worden gemaakt van veel goedkopere samengeperste plastic vezels.
--------------------------------------------------------